Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z makiem przekładany herbatnikami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masa makowa
masa makowa 50 dag
masło 150 g
jajko 2 szt
żółtko jajek 1
migdały 20 dag
rodzynki 3 łyżki
mąka 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa serowa
laska wanilii 1
cukier 150 g
żółtko jajek 3 sztuki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
kasza manna 2 łyżki
herbatniki 12 sztuk
twaróg 80 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z makiem przekładany herbatnikami

Prostokątną formę wykładamy papierem .
Ucieramy mak z masłem ,jajkami ,żółtkiem ,maka i proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami.
Dodajemy sparzone rodzynki .
1/3 masy makowej wykładamy na dno formy.
Układamy an niej herbatniki i dociskamy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp 180 stopni C i pieczemy 20 minut.
MASA SEROWA:
Na masę serową miksujemy ser żółtkami ,cukrem ,mąką ziemniaczana i kaszą manną.
Do masy skrobiemy ziarenka z laski wanilii.
Masę wykładamy na masę makową ,a na nią resztę masy makowej odłożonej wcześniej.
Wygładzamy łyżką.
Ciasto pieczemy 1 godzinę .jeśli wierzch się rumieni przykrywamy folią aluminiową .
Ciasto studzimy w piekarniku ,a następnie w formie, a potem 5 godzin w lodówce.
Polewamy lukrem : 4 łyżki cukru pudru + sok z cytryny i posypujemy wiórkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 05.06.2013 11:58
fajna kombinacja
jeta72 10.08.2012 00:00
pyszny
jeta72 10.08.2012 00:00
pyszny
olkaaa 22.02.2012 07:33
muszę spróbować
bercik1 13.01.2012 22:37
Podoba mi się ten przepis. Sernik na pewno wspaniale się prezentuje.
IlonaAlbertos 11.01.2012 00:10
Zachęca do przygotowania,
ben-ka 08.09.2011 08:57
to musi być dobre:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak