Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udziec z marchewką i pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec 1 kg
olej 3 łyżki
sok z jednej cytryny
cebula 3 sztuki
tłuszcz 1 łyżka
ogórek kiszony 1 sztuka
marchewki 4 sztuki
pieczarki 100 g
masło 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Udziec z marchewką i pieczarkami

Cebulę obrać, pokroić w krążki. Mięso umyć, osuszyć, lekko zbić, natrzeć olejem i sokiem z cytryny, włożyć do miski, obłożyć cebulą. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Mięso osączyć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem. Tłuszcz rozgrzać w brytfannie, włożyć mięso (bez cebuli). Piec przez ok. 15 min w temp.140 st.C. Dodać kiszony ogórek pokrojony w kostkę, podlać wodą. Piec przez 20-30 min.w temp.200 st.C.
Marchewki obrać, umyć, pokroić na kwałki, gotować przez 10 min. w osolonej wodzie, osączyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, zrumienić na maśle.
Pieczeń przełozyć na talerz, podawać z pieczarkami i marchewką, przybrać listkami natki pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak