Cebulę obrać, pokroić w krążki. Mięso umyć, osuszyć, lekko zbić, natrzeć olejem i sokiem z cytryny, włożyć do miski, obłożyć cebulą. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Mięso osączyć z marynaty, oprószyć solą i pieprzem. Tłuszcz rozgrzać w brytfannie, włożyć mięso (bez cebuli). Piec przez ok. 15 min w temp.140 st.C. Dodać kiszony ogórek pokrojony w kostkę, podlać wodą. Piec przez 20-30 min.w temp.200 st.C.
Marchewki obrać, umyć, pokroić na kwałki, gotować przez 10 min. w osolonej wodzie, osączyć. Pieczarki oczyścić i pokroić w plasterki, zrumienić na maśle.
Pieczeń przełozyć na talerz, podawać z pieczarkami i marchewką, przybrać listkami natki pietruszki.