Doradca Smaku

Fasolka szparagowa do obiadu

original

Informacje

  • Rodzaj posiłku Obiad
  • Czas przygotowania Średnio
  • Koszt przygotowania Niski
  • Kaloryczność Średnia
  • Liczba osób 3-4
  • Rodzaj kuchni polska
  • Wegetariańskie Nie
  • Na grilla Nie

Sposób przygotowania

Obcinamy końce fasolki szparagowej i wrzucamy do gotującej wody, tak, żeby lekko przykrywała fasolkę. Gotujemy około 15, 20 minut. Do miękkości, ale nie może być za miękka.
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w pół-talarki, aż leciutko się zarumieni, dodajemy paprykę pokrojoną w paski lub według uznania.Dusimy, aż papryka stanie się szklista, wtedy dodajemy słoiczek przecieru dobrej jakości i około 100 ml wody. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Dorzucamy ugotowaną, odcedzoną z wody i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę szparagową. Gotujemy jakieś 5, 10 minut , często mieszając.
W takiej formie podaję jako dodatek do obiadu. Po dodaniu podsmażonej kiełbaski mamy wyśmienite danie kolacyjne.

Składniki

  • fasolka szaragowa 0,6 kg fasolka szaragowa 0,6 kg
    Lubię Nie lubię
  • cebula 0,3 kg cebula 0,3 kg
    Lubię Nie lubię
  • przecier pomidorowy 200 g przecier pomidorowy 200 g
    Lubię Nie lubię
  • sól do smaku sól do smaku
    Lubię Nie lubię
  • pieprz pieprz
    Lubię Nie lubię
  • olej 4 łyżki olej 4 łyżki
    Lubię Nie lubię
  • papryka 0,6 kg papryka 0,6 kg
    Lubię Nie lubię