Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada ze słodkim nadzieniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryna 1 sztuka
pomarańcza 1 sztuka
suszone śliwki kalifornijskie 100 g
rodzynki 50 g
morele suszone 50 g
figi 50 g
dżem z czarnej porzeczki 2 łyżki
tłuszcz 2 łyżki
cebule 2 sztuki
sól do smaku
pieprz do smaku
cynamon
schab 1,5 (środkowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada ze słodkim nadzieniem

Pomarańczę i cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę, wycisnąć sok z owoców. Kilka śliwek odłożyć, pozostałe wraz z rodzynkami i figami zalać sokiem z pomarańczy i cytryny, odstawić na 30 minut.
Schab umyć, osuszyć, rozciąć wzdłuż nie do końca, oprószyć solą i pieprzem. Owoce odsączyć, pokroić na kawąłki.
Mięso posmarować dżemem z czarnej porzeczki, rozłozyć owoce, zwinąć, związać nicią. Tłuszcz rozgrzać w brytfannie, zrumienic mięso i podlać wodą, wstawić do piekarnika, piec przez ok. 30 min w temp. 180 st.C.
cebule obrać, pokroić na ćwiartki. Cebule, odłożone śliwki, skórkę z pomarańczy i cytryny dodać do mięsa, podlać wodą, oprószyć cynamonem, piec dalej przez 30 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak