Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z pianą

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 300 g
masło 100 g
jajko 1 szt.
żółtko jajek 2 szt.
cukier puder 70 g
śmietana 18 proc 3 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier waniliowy 3 łyżeczki
budyń śmietankowy 2 szt.
mleko 3 szkl.
olej 1/2 szkl.
jajko 2 szt.
żółtko jajek 4 szt.
białko 4 szt.
cukier 3/4 szkl.
twaróg 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z pianą

Spód: Wszystkie składniki zagnieść jak na ciasto kruche. Ciastem wylepić formę (25x40 cm) dno i boki.
Masa serowa: W misce ubić jajka z żółtkami, cukrem i cukrem waniliowym. Do ubijanej masy stopniowo dodawać po 1 łyżce sera, ciągle mieszając mikserem wlać mleko, wsypać budynie, miksować do dokładnego połączenia sie składników. Masa serowa będzie bardzo wodnista i tak ma być. Masę serową wylać do wylepionej ciastem formy i piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku przez ok 1 godzinę. Pod koniec pieczenia sernika w misce ubić na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypać 6 łyżek cukru pudru. Pianę wyłożyć na gorący sernik i zapiekać ok 15-20 min w temp 210 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 09.01.2012 10:04
świetnie wygląda, skorzystam z przepisu :)
dianix 05.12.2011 17:32
kuszacy to fakt, sernik fajne i smaczne ciasto
1j1o1l1a1 12.08.2011 13:06
kuszący..mniam...mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak