Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placek z masą waniliową

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
jajko 2 sztuki
żółtko jajek 1 sztuka
cukier mniej niż pół szklanki
masło 40 dag
mąka 4 szklanki
masa
cukier niepełna szklanka
jabłka 2 kg
mleko 1 litr
budynie 2 sztuki
rodzynki 15 dag
cytryna
cukier puder
wódka 2-3 kieliszki

Przepis i sposób przygotowania na: Placek z masą waniliową

Zagnieść ciasto i schować do lodówki na ok. 30 minut.
Jabłka obrać ze skórki, pokroić w większe kawałki (ósemki), skropić sokiem z cytryny. Rodzynki namoczyć w wódce i odstawić na pół godziny lub krócej. Z mleka ugotować budyń dodając cukier (można mniej jak ktoś lubi mniej słodki placek).
Ciasto podzielić na 2 części, jedną wyłożyć do brytfanki, wczesniej posmarowaną margaryną i wyłożoną pergaminem, na ciasto jabłka. Zalać gorącym budyniem. Posypać reodzynkami i przykryć drugim plackiem. Piec ok. 1 godz.
Szybki placek i dlatego często go robię.Ładnie kroi się dopiero jak wystygnie.Ja robię jednego dnia, wstawiam do lodówki jak już przestygnie, kroję następnego. Polecam, dla mnie pycha!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Edyta31 14.09.2011 22:33
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak