Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kołduny litewskie

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rosół 1 litr
Farsz:
mięso wołowe ¼ kg
Łój wołowy nerkowy ¼ kg
cebula 1 szt.
sól
pieprz
majeranek
Ciasto:
mąka 25 dag
jajko 2 szt.
sól

Przepis i sposób przygotowania na: kołduny litewskie

Farsz: wołowe mięso, najlepiej z polędwicy, posiekać bardzo drobno. Osobno posiekać wyżyłowany tłuszcz, wymieszać dokładnie z mięsem, dodać pieprz, sól i majeranek do smaku oraz sparzoną w rosole cebulę, utartą na tarce.
Ciasto: z mąki, jaj i wody zagnieść ciasto o konsystencji jak na pierogi. Rozwałkować cienko, wykrawać kieliszkiem małe krążki, nakładać mięso i formować pierożki, silnie zlepiając brzegi. Kołduny wrzucić do wrzącego rosołu wołowego i gotować 10 minut. Tradycyjnie podaje się kołduny w rosole, w którym się gotowały, ale można również podawać je odcedzone z rosołu, polane stopionym masłem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak