Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak na ostro

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Kurczak (cały ) 1
ryż 1 szklanka
cebula 3 małe
pomidor 3
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
olej 3-5 łyżek
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak na ostro

Kurczaka podzielić na mniejsze cześci, włożyć na głęboką patelnię z mocno rozgrzanym olejem. Obsmażyć, przełożyć do rondla. Utrzymywać w cieple. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu, dodać suchy ryż i przyprawy, mieszając, smażyć na dużym ogniu ok. 5 minut. Gdy ryż nabierze złotego koloru, przełożyć do rondla z kurczakiem. Na patelnię wlać reszte oleju, dodać wypestkowaną paprykę pokrojoną w krążki, koncentrat pomidorowy, smażyć chwilę, aż papryka zwiotczeje. Przełożyć do rondla z kurczakiem i ryżem, dodać obrane ze skóry pomidory, zalać gorącym bulionem i wstawić do nagrzanego do 180 stopni pieraknika. Piec ok 45 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela/bella81 22.08.2011 09:26
może być dobre :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak