Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto makowe z kremem i galaretką

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 5 szt.
cukier puder 150 g
migdały mielone 2 łyżki
mąka pszenna 120 g
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mak 150 g
śmietana 30% 400 ml
czekolada biała 250 g
galaretka brzoskwiniowa 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowe z kremem i galaretką

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, następnie żółtka. Migdały wymieszać z mąkami, proszkiem do pieczenia i makiem. Powoli połączyć z masą jajeczną, wymieszać delikatnie.
Blachę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą, wlać do niej ciasto. Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić, przekroić na pół.
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Powoli wlewać ochłodzoną białą czekoladę, dalej ubijać.
Biszkopt przełożyć kremem. Wierzch posmarować 3 łyżkami kremu. Zalać tężejącą galaretką. Schłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 21.12.2012 09:40
dobre
ajres 03.10.2012 22:41
swietne
Fiffi 09.04.2012 22:22
pyszniutkie...mmmmmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak