Zupa grzybowa z makaronem

Zupa grzybowa z makaronem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cebula

    1 szt.
  • olej

    3 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • pietruszka

    1 szt.
  • marchew

    2 szt.
  • śmietana 18 proc

    4 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • liście laurowe Prymat

    2 szt.
  • grzyby suszone

    100 g
  • ziele angielskie całe

    3 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Poprzedniego dnia wieczorem opłukać grzyby pod bieżącą, chłodną wodą, włożyć do garnuszka, zalać zimną wodą w takiej ilości aby tylko przykryć grzyby i odstawić na noc.
Grzyby wyjąć na sitko, odsączyć, wodę z grzybów zachować. Na suchą patelnię włożyć grzyby i chwilę podgrzać, odparowując resztę wody. Wlać olej na patelnię i zacząć smażyć grzyby, za chwilę dodać cebulę. Smażyć przez około 4 - 5 minut, lekko tylko rumieniąc grzyby, w połowie smażenia dodać masło, posolić. Zdjąć z ognia i odstawić.
Garnek zapełnić do połowy wodą, posolić (około 1 łyżeczki soli) i zagotować. Dodać pietruszkę oraz marchewkę i gotować przez 4 minuty. Dodać przyprawy: pieprz, ziele angielskie i listek laurowy. Gotować do miękkości warzyw. W połowie gotowania warzyw dodać wodę z moczonych grzybów oraz smażone grzyby. Zdjąć z ognia i doprawić solą oraz pieprzem.
Śmietanę rozprowadzić kilkoma łyżkami zupy, następnie całość wlać do zupy i wymieszać. Podawać z ugotowanym makaronem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

mirosława4

25.08.2011 17:53
pyszna

szyba

11.08.2011 19:48
smakowite

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat