Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto Alla Milanese

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż arborio 40 dag
parmezan starty 10 dag
cebula 1 sztuka
sól do smaku
szczypta nitek szafranu
bulion 1,25 l
masło 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto Alla Milanese

W rondlu rozpuścić łyżkę masła, zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać drugą łyżkę masła, a gdy się roztopi, wsypać ryż i smażyć 2 minuty na średnim ogniu bez przerwy mieszając. Gdy ryż będzie już szklisty, wlać łyżkę wazową bulionu. Gotować, aż ziarno wchłonie płyn, mieszając od czau do czasu. W odrobinie bulionu rozetrzeć nitki szafranu, dodać do ryżu wraz z następną porcją wywaru. Gotować jeszcze przez 20-25 minut, stopniowo dolewając bulion. Gdy risotto będzie kleiste i gęste, a ryż miękki, ale nie rozgotowany, zdjąć garnek z ognia. Dodać resztę masła, parmezan, pieprz i sól. Wymieszać i podawać.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak