Faszerowany bakłażan i towarzyszące mu papryki

Faszerowany bakłażan i towarzyszące mu papryki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500g
  • cebula

  • ząbki czosnku

    3
  • pomidory

    3
  • 1 łyżeczka harissy w paście (moze byc odrobine wiecej

  • oregano

  • natka pietruszki

  • sok z limonki

  • sól

  • pieprz

  • mozzarella

  • papryki

    3
  • bakłażan

  • ryż basmati

    1 torebka (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

pół godziny, gdy puszczą sok płuczemy i osuszamy. Na patelnię wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę i podsmażamy. Dorzucamy mięso mielone, wyciśnięty czosnek,obrane ze skórki i pokrojone drobno 2 pomidory, jak i miąższ z bakłażana (nie cały uzyłam) oraz ugotowany ryż. Wszystko podsmażamy na koniec dodajemy posiekane zioła, harissę sól i pieprz do smaku oraz sok z limonki. Nadziewamy farszem bakłażany, na góre układamy kawałki pomidorów bez skórki (moga byc z puszki krojone), układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Polałam wszystko oliwą z oliwek aromatyzowana chilli z kolorowym pieprzem.

Zapiekamy w piekarniku około 20-30 minut. Na wierzch na 10 minut przed koncem pieczenia kładziemy plastry mozzarelli az cudownie sie roztopią.

Z farszu na bakłazany zostało mi jeszcze na 3 papryki ktore tak upieczone były o wiele smaczniejsze niz tradycyjnie gotowane, Równiez przed pieczeniem polałam je oliwą.

Inspiracja issys.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

rzenia15

05.06.2011 08:34
fajny przepis

bogumiła3

16.09.2010 23:06
super

SmacznaPyza

11.09.2010 20:49
jesiennie...tak mi się kojarzą zapiekane warzywa

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat