Przepis i sposób przygotowania na: Barszcz czerwony wg kuchni 5 przemian.
Ogień - wrzątek,
do tego wrzucamy startą surową marchewkę ( Ziemia) zagotowujemy, następnie dorzucamy posiekany czosnek (Metal), zagotowujemy, kolejny krok to wrzucenie kawałka mięsa w moim przypadku jeden kotlet schabowy surowy (Woda) gotujemy aż do momentu kiedy mięso lekko zmięknie, następnie dodajemy koncentrat barszczu całą butelkę lub mniej w zależności od wielkości garnka i upodobań (Drzewo)
zagotowujemy, następnie dodajemy majeranek(Ogień) i zagotowujemy, kolejny etap to słodka śmietana której wlewamy tyle ile lubimy albo barszcz będzie bardziej albo mniej zabielany (Ziemia) oczywiście zagotowujemy, następnie pieprzymy do smaku (Metal) i zagotowujemy i ostatni etap to dosolenie do smaku (Woda) gotujemy tak długo aż mięso będzie miękkie.
Podajemy z ugotowanym na twardo jakiem lub z makaronem.
Po dodaniu kazdego składnika należy zupę zagotować aby mogła dokonać się kolejna przemiana.
Smacznego.