Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Crespelle z mięsnym nadzieniem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 120 g
jaja 4
roztopionego masła 40 g
mleko 250 ml
szczypta soli
0,5kg mięsa mielonego (u mnie z łopatki)
cebula 1
2 ząbki czosnku
kilka pieczarek (moze 300 gr)
troche ostrej papryki do smaku
pieprz
sól
pomidorów pokrojonych 1/2 puszki
dobrego koncentratu 4 łyzki
duzy kubek kwasnej śmietany lub creme fraiche
papryka czerwona
papryka czerwona (w płatkach)

Przepis i sposób przygotowania na: Crespelle z mięsnym nadzieniem

Crespelle - to są cienkie, małe naleśniki, przyrządzane z mleka, jaj i mąki. Nie zjada się ich jako takich, lecz wykorzystuje do niezliczonych słodkich i pikantnych przystawek.

Najpierw robimy ciasto na nalesniki. Mąkę przesiać razem ze szczyptą soli. Wbić jajka, dodać roztopione masło. Stopniowo dolewać mleko, stale mieszając, tak aby powstało gęste ciasto. Odstawić na 30 minut. Przed smażeniem dobrze wymieszać. Rozgrzać patelnię i smażyć naleśniki, ok. 1 minuty z każdej strony, aż będą złotobrązowe. Nalesnki powinny byc małe. U mnie niestety wyszły takie jaką mam patelnie do naleśników czyli troche duze, wiec były po 1 na osobe. Do ciasta dorzuciłam troche natki pietruszki zeby ciasto bylo ciekawsze

Nadzienie: Mieso wrzucamy na patelnie, smażymy, dodajemy pokrojona cebule w kostke i czosnekdrobno posiekany. Smażymy razem. Dodajemy pokrojona czerwona papryke w kostke i papryke w płatkach suszoną. Przyprawiamy pieprzem, sola, papryka ostra i oregano. Dorzucamy pomidory z puszki i 2-3 łyzki przecieru. Na osobnej patelni smażymy pokrojone w grubsza kostke pieczarki. Wszystko razem łączymy i chwile smażymy.
Na naleśnik nakładamy farsz, troche startego zółtego sera, zawijamy i ścisle układamy w naczyniu (u mnie teflonowa brytfanka wysmarowana odrobina oliwy). Reszte pozostalego nadzienia wykładamy na nalesniki. Sypiemy oliwki.
Śmietanę mieszamy z pozostałym koncentratem. polewamy nalesniki, posypujemy serem (najlepiej parmezanem) u mnie niestety tradycyjna polska gouda. do piekarnika na 175st. az ser sie stopi. Gotowe. Ozdobic listkami bazyli.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Joanna108
Joanna108 27.08.2011 13:06
mniam !!!! !!!! !!!!
eli_555 26.06.2011 23:29
pychotka
Jolanta40 11.01.2011 10:44
ale pyszności
ZEWA 14.10.2010 18:32
bardzo ciekawy przepis, a danie smakowicie wygląda
Sarenka 16.09.2010 22:43
Chetnie bym spróbowala, bo juz sama nazwa brzmi zachecajaco :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak