Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z bakłażana

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

bakłażan 1 sztuka
olej 1 łyżka
cebule 2 sztuki
groszek konserwowy 2/3 szklanki
jabłko 1 sztuka
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
sos
śmietana 2 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
majonez 1/3 szklanki
posiekany czosnek 2 sztuki
sól
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z bakłażana

Bakłażana pokroić w plastry, natrzeć solą. Po 30 minutach umyć pod bieżącą wodą, osączyć na papierowym ręczniku. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć bakłażana i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron. Cebulę pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka i smażyć 1 minutę. Odstawić do wystudzenia. Dodać groszek, posiekane i obrane jabłko oraz pokrojone jajka. Przyprawić do smaku solą, sokiem cytrynowym i cukrem. Sałatkę podawać w salaterkach polaną sosem przygotowanym z podanych składników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak