Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki drożdżowe z cebulowym nadzieniem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
drożdże 2 dag
mleko letnie 1/4 szklanki
masło 4 dag
sól 1/3 łyżeczki
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki drożdżowe z cebulowym nadzieniem

Z podanych składników dokładnie wyrobić ciasto, tak aby odstawało od miski i ręki. Gdy ciasto podrośnie formujemy z niego małe bułeczki o wadze ok. 3 dag i układamy w odstępach 5 cm na wysmarowanej masłem blasze. Po 30-45 minutach, gdy bułeczki podrosną, robimy w nich dołeczki, smarujemy białkiem i do wgłębień wkładamy farsz z cebuli. Pieczemy na złoty kolor.
Farsz: 20 dag drobno pokrojonej cebuli dusimy do miękkości, nie rumieniąc, w 5 dag masła. Uduszoną cebulę przyprawiamy cukrem (pół łyżeczki) i sporą szczyptą mielonego pieprzu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 24.05.2013 09:44
ciekawy smak takich babeczek
Ada-Gaba 20.12.2012 08:21
mam ochotę takie zrobić
ankaryba 27.07.2012 08:03
oj to musi być pyszne :-)
Tika4444 07.05.2012 18:13
pycha
Tika4444 07.05.2012 18:13
pycha
Wojt@s
Wojt@s 03.01.2012 08:58
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak