Żeberka w kapuście

Żeberka w kapuście

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • duzy płat zeberek wieprzowych..

  • kapusta kiszona

    o,5 kg
  • cebula

  • jabłko

  • bulion

    0,75 do 1 l
  • sól

  • piepprz

  • papryka słodka

  • papryka ostra

  • liść laurowy

  • ziele angielskie

  • pieczarki

    4 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Na rozgrzany tłuszcz daje zeberka przyprawione solą, pieprzem i papryka i smaże z kazdej ze stron do mocnego zrumienienia. Kapuste odcedzam, płukam i zalewam woda na czas smazenia sie zeberek. Żeberka zdejmuje z patelni odkładam na bok. Na tej samej patelni na tym tłuszczu smaże cebulę pokrojona w kostke. Cebule zdejmuje z patelni. Kapuste odcedzam troche kroję jak jest długa i wrzucam na tłuszcz ze smażenia sie zeberek i cebuli. Przyprawiam pieprzem, papryką, liściem i zielem. mieszam i smaże przez jakies 5 minut. Dodaje cebule usmazoną. Mieszam. Podlewam połowa bulionu i dusze. Dodaje pokrojone w kostke pieczarki oraz drobno pokrojone jabłko (ono całkowicie w trakcie obróbki potrawy zniknie oddajac tylko swój smak i wzbogacając potrawe). chwile to razem mieszam, ewentualnie przyprawiam kapuste. Dodaje zeberka, mieszam. podlewam reszta bulionu. W miedzyczasie mam juz podgrzany piekarnik na 180st. Potrawe przekładam do naczynia żaroodpornego albo jakiejs brytfanki. Na spod naczynia kłade warstwę kapusty na to daje zeberka i przykrywam wszystko szczelnie pozostała kapusta z sosem. Przykrywam naczynie i wkładam do piekarnika na jakas 1h do 1h i 20 minut w zaleznosci od wiekosci i ilosci żeberek. W trakcie mozna delikatnie przemieszac górna warstwe kapusty. I gotowe. Zeberka sa miękkie ze same odchodza od kosci.
Mozna uzyc do tego w połowie tez kapusty świezej jesli taka mamy. Wtedy wystarczy ją poszatkowac i razem z kiszoną na tym samym etapie dac razem. Niektorzy wrzucaja jeszcze suszone śliwki ja nie daje bo u mnie nie lubia ale nie mam nic przeciwko.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

ZEWA

30.07.2011 08:56
ja nie dodaję jabłka i pieczarek. Twoja propozycja mi się podoba, do wypróbowania

iwona332

27.01.2011 10:21
super

Dorota71

21.09.2010 09:09
to dopiero prawdziwe jedzonko

wedith1

05.09.2010 14:49
Ajajaj.....pychotka!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat