Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 szt
cukier 1 szklanka
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka pszenna 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z jabłkami

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać do czasu rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka. Do dobrze ubitej masy dodać przesiane mąki z proszkiem. Upiec biszkopt na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Masa jabłkowa: 2 kg jabłek, 2 galaretki pomarańczowe, 0,4 l śmietany kremówki, 1 łyżka cukru pudru, 2 torebki Śmietanfixu.
Umyte jabłka obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej i w rondlu uprażyć. Do gorących jabłek wsypać 2 galaretki, wymieszać do całkowitego ich rozpuszczenia się. Ciepłą masę jabłkową można wyłożyć na biszkopt. Po wystudzeniu na wierzch ciasta położyć ubitą śmietanę z 1 łyżką cukru pudru i zagęstnikiem (Śmietanfixem. Wierzch można udekorować startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Seba 29.10.2012 08:41
fajny pomysł
novita23 06.09.2011 08:13
smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak