Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Brzoskwiniówka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

brzoskwinie 1 kg
Goździki całe Prymat 3
pestki brzoskwiniowe 6
cukier 20 dag
jasny miód 2 łyżki
spirytus 1/4 l

Przepis i sposób przygotowania na: Brzoskwiniówka

Brzoskwinie umyć, osuszyć, przepołowić, wyjąc pestki. Owoce drobno pokroić, włożyc do słoja, dodać miód, goździki i pestki brzoskwiniowe lekko rozgniecione. Zalać wszystko spirytusem. Słój zamknąć i odstawić w ciemne miejsce na 4-6 tygodni, co jakiś czas wstrząsać. Po tym czasie zlać nalewkę, owoce wycisnąć a uzyskany z nich sok dodac do nalewki. Całość przefiltrować przez gazę, rozlać do butelek. Zakręcone butelki powinny leżakowac w ciemnym i chłodnym miejscu przez 6 miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 19.02.2012 13:59
super
Grażyna13 31.08.2011 17:03
Chętnie bym spróbowała :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak