Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto z orzechami i powidłami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 20 dag
mąka pszenna 40 dag
cukier puder 10 dag
jajko 4 szt
śmietana kwaśna 2 łyżki
amoniak 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łżeczka
powidła

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z orzechami i powidłami

Mąkę z proszkiem i amoniakiem przesiać, dodać margarynę, żółtka i śmietanę. Składniki wymieszać i zarobić ciasto, podzielić na 2 części. Każdą część rozwałkować, ułożyć na 2 blaszki z papierem do pieczenia. Ciasto posmarować powidłami. Białka ubić na pianę z cukrem i rozsmarować na powidłach. Wierzch piany posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Piec w temp. 180oC przez 30 minut.
Masa kremowa: 1 kostka margaryny, 0,5 l mleka, 5 żółtek, 20 dag cukru pudru, 3 łyżki mąki pszennej i 3 łyżki mąki ziemniaczanej.
Z podanej porcji mleka odlać tyle, aby można było rozmieszać w nim mąki. Żółtka roztrzepać w mleku, ciągle mieszając zagotować, dodać mleko z mąką i ponownie zagotować, ostudzić. Margarynę ucierać z cukrem, dodawać stopniowo budyń jajeczny. Krem ułożyć na powierzchni jednego placka i przykryć drugim.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 27.10.2013 10:55
pycha ciasto
Ada-Gaba 26.12.2012 10:22
zapowiada się pysznie
smakoszek 16.05.2012 16:49
świetne ciasto
Wacław 07.04.2012 09:53
pycha ciasto !
rzenia15 05.11.2011 20:26
lubię takie ciacha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak