Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort imieninowy z owocami

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 2 szt.
śmietana 30% 3/4 litra
cukier waniliowy 32 g
cukier puder 6 łyżek
sok z cytryny 3 łyżeczki
dżem z czarnej porzeczki 1 słoik
brzoskwinie w puszce 1 szt.
ananas w puszce 1 szt.
winogrona 150 g
płatki migdałowe 100 g
wódka 1 szkl.
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Tort imieninowy z owocami

Biszkopty przeciąć na pół, mają być 4 krążki. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy sok z cytryny (aby krem nie był mdły), zagęszczamy śmietan-fixami lub żelatyną.
Brzoskwinie pokrajać, zostawić 3-4 połówki do dekoracji. Ananasy w kostkach również część odłożyć do ozdoby wierzchu.
Pierwszy krążek smarujemy dżemem. Wykładamy część kremu, ale nie za dużo, tak tylko żeby zakryć dżem.
Drugi krążek nasączyć ponczem. Wyłożyć część kremu oraz pokrajane brzoskwinie, przykryć kremem.
Trzeci krążek również nasączyć, wyłożyć część kremu z kawałkami ananasa, posmarować kremem.
Czwarty, ostatni krążek też nasączyć, wierzch i boki tortu obsmarować resztą kremu. Boki obsypać płatkami migdałowymi, a wierzch udekorować odłożonymi owocami z puszki oraz połówkami winogron. Z brzoskwiń (plasterków) zrobić róże, a z połówek winogron listki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewasylwia 11.08.2011 16:43
piękny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak