Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pasztet z prawdziwkami w słoninie z sosem żurawinowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wieprzowiny 200 g
cielęciny 200 g
wołowiny 200 g
wątróbek cielęcych 100 g
słoniny wieprzowej 100 g
surowego boczku wieprzowego bez skóry 100 g
białej bułki bez skóry 100 g
jajek 2 sztuki
cebuli 100 g
prawdziwków 100 g
chrzan - -
marynowanych gruszek 4 sztuki
przyprawy - -
żurawina
wino czerwone - -

Przepis i sposób przygotowania na: Pasztet z prawdziwkami w słoninie z sosem żurawinowym

Sos: do przetartej żurawiny dodać odciśnięty chrzan, czerwone wino i dokładnie wymieszać.

Pasztet z prawdziwkami: boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć. Dodać pokrojone mięso oraz sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i dusić do miękkości. Pod koniec duszenia dodać sparzone wątróbki i bułkę. Wszystkie składniki dusić około 15 minut i odstawić w chłodne miejsce na 12 godzin. Tak przygotowane mięso zmielić dwukrotnie przez gęste sito, dodać pokrojone gotowane grzyby, jajka oraz gałkę muszkatołową, mielony imbir, sól i pieprz. Pokrojoną w cieniutkie plastry słoninę ułożyć na dnie formy, uzupełnić masą mięsną, dobrze ubić i piec ok. 40 minut w kąpieli wodnej. Po ostudzeniu pasztet pokroić, udekorować marynowanymi gruszkami i czerwonym pieprzem. Podawać z sosem żurawinowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

[email protected] 16.01.2012 03:11
wspaniale
Ewa/kalapurtka 05.12.2011 21:35
fajny przepis
Justyna Jussstiii 14.09.2011 10:14
polecam
jasiek 02.09.2011 18:41
lubię przyprawianie imbirem
Anna146 24.08.2011 17:54
to musi być pyszne
Anna141
Anna141 30.06.2011 09:41
muszę wypróbować
gosia561 26.06.2011 16:40
smaczne
Anna141
Anna141 10.06.2011 08:23
Muszę wypróbować
Magdalena80 07.06.2011 23:05
świetna kompozycja
marcia71 05.06.2011 14:56
ekstra jedzenie
monika154 02.06.2011 11:38
mniam
jasiek 03.05.2011 03:33
uwielbiam prawdziwki
jolita 30.04.2011 11:35
mniam
Piotr48 18.04.2011 23:15
fajny przepis
marcia71 04.04.2011 00:28
na wykwintną kolację
nikusonka 28.02.2011 22:24
pyszności
Magdalena80 19.02.2011 19:57
pyszności
Adamorek 17.02.2011 13:00
ekstra uwielbiam grzyby
AgaS10 29.01.2011 11:43
Wytworny i wyborny:)
agnieszka214 23.12.2010 21:12
orginalne
Babciagramolka 14.12.2010 08:50
Uwielbiam paszety domowe
Kasia77
Kasia77 30.11.2010 18:49
Uwielbiam grzyby
patusia 28.11.2010 23:50
Bardzo apetyczne
rakow2
rakow2 22.09.2010 20:12
prawdziwki, słonina, żurawina - super dodatki
buksiak12 28.08.2010 10:32
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak