Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chałka z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

świeżych drożdży 30 g
ciepłej wody 400 ml
cukier 90 g
sól 1 łyżka
mąka 1000 g
jajko 3
masło rozpuszczone 100 g
jajko 1 do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Chałka z makiem

Składniki na 2 sztuki chałek.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Dodać 850 g mąki, cukier, sól, cały czas mieszając dodać roztrzepane jajka i masło, powoli dodać 150 g mąki - w zależności od ciasta wsypać więcej lub mniej, ciasto powinno być dość luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Kiedy będzie odchodzić od ścianek wyrabiać na blacie ok. 5-10 min. odstawić do wyrośnięcia na 2 godz. W międzyczasie odgazować. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części i z każdej z nich zapleść chałki. Odstawić na 40 min. Chałki posmarować jajkiem i posypać makiem lub kruszonką. Piec 30 min w 180`C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam12 12.10.2011 12:56
mniam mniam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak