Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galareta z pomidorów

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory duże 4 sztuki
laska wanilii 1
woda 1 litr
sól do smaku
cukier do smaku
Żelatyna wieprzowa Prymat
bazylia 4 łodygi

Przepis i sposób przygotowania na: Galareta z pomidorów

Pomidory myjemy, kroimy ,w rzucamy do garnka i zalewamy litrem wody.
Dodajemy całe gałązki bazylii, szczyptę soli i cukier.
Z laski wanilii zeskrobujemy nasionka i dodajemy do pomidorów razem z osłonkami.
Gotujemy przez 30 minut, a po tym czasie przecedzamy przez gęste sitko.
Do przecedzonego bulionu pomidorowego dodajemy żelatynę i dobrze ją rozpuszczamy.
Najlepiej nalać pół gorącego bulionu do miseczki wsypać żelatynę rozmieszać, a dopiero wtedy wlać do reszty bulionu.
Tak przygotowaną i przestudzoną galaretę przelewamy do 150 ml kubeczków i wstawiamy do lodówki do stężenia.
Przed podaniem ozdabiamy listkiem świeżej bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 15.03.2012 07:31
bardzo fajne i oryginalne
ben-ka 29.11.2011 09:19
A to ciekawe!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak