Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pulpeciki w sosie koperkowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 400 g
bułka 1 szt.
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
cebula 1 szt.
jajko szt.
oliwa 1 łyżka
kostka rosołowa 1 szt.
koperek 1 pęczek
mąka pszenna 2 łyżki
śmietana 18-procentowa 3 łyżki
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Pulpeciki w sosie koperkowym

Mięso i namoczoną (ale dobrze odciśniętą z wody) kajzerkę zmielić. Cebulkę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na łyżce oliwy. Dodać do zmielonego mięsa. Do masy dodać jajko, bułkę tartą, doprawić solą, pieprzem i odrobiną majeranku. Dobrze połączyć składniki. Uformować małe pulpeciki wielkości dużego orzecha włoskiego.
Następnie podsmażyć klopsiki na rozgrzanym oleju na patelni.
W niewielkim garnku zagotować ok. pół litra wody, rozpuścić w niej kostkę rosołową. W międzyczasie pokroić koperek, a mąkę dobrze rozprowadzić w 1/3 szklanki wody. Do rosołu dodać koperek i gotować ok. minuty, następnie doprawić do smaku, zaprawić sos przygotowaną mąką
i zagotować. Na końcu dodać śmietanę, wrzucić pulpeciki i gotować
około 20 minut w sosie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Adam12 19.09.2011 16:16
dobre
Agnieszka_B 10.08.2011 22:14
Często robię pulpety w sosie śmietanowo-koperkowym.... I zawsze wszystkim smakują:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak