Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z ziemniaków i jabłka.

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 1,5 kg
cukier
sól do smaku
masło 5 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 1/2 szklanki
kremówka 250 ml
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
ser gouda 20 dag
jabłko kwaśne 4 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z ziemniaków i jabłka.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Jabłka kroimy w talarki.3/4 części ziemniaków i jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym na przemian.
Oprószamy cukrem solą i pieprzem delikatnie każdą warstwę.
Śmietanę mieszamy z solą, pieprzem i gałką muszkatołową i zalewamy ziemniaki z jabłkami.
Bułkę tartą mieszamy z startym serem i posypujemy zapiekankę.
Zapiekamy w temp 200 stopni C przez 30 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.08.2013 00:50
ciekawe połączenie, warto wypróbować
Aneta41 10.05.2013 19:10
bardzo dobre
Motorek 30.12.2012 11:48
extra
zuzanna_z 28.04.2012 12:47
ciekawe
barbara11561 25.04.2012 09:33
bardzo ciekawa:)
ben-ka 25.04.2012 08:49
takiej zapiekanki nie jadłam.
anula250 19.02.2012 10:27
Ciekawy przepis :)
bercik1 30.12.2011 20:53
Takie połączenie nie przyszłoby mi do głowy, fajne.
IlonaAlbertos 30.12.2011 00:05
Musze kiedyś taką zapiekankę zrobić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak