Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Agrestowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

agrest 1 kg
masło 250 g
cukier 400 g
cukier waniliowy 25 g
jaja 4 sztuki
białko 3 sztuki
mąka pszenna 300 g
mąka ziemniaczana 200 g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżka
mielone migdały 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Agrestowe

Agrest oczyścić z szypułek, opłukać i osaczyć. Miękkie masło, cukier, cukier wani­liowy i jajka zmiksować. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz letnim mlekiem. Ciasto rozłożyć na blasze starannie wysmarowanej tłuszczem. Na jego powierzchni ułożyć agrest i piec w rozgrzanym piekarniku. Białka z sokiem cytrynowym ubić na sztywną pianę, dodać cukier i pono­wnie ubić. Dodać migdały. Na upieczonym cieście ułożyć war­stwę piany i ponownie zapiec, aż piana nabierze złotej barwy. Wystudzone ciasto pokroić w kawałki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 05.07.2015 10:33
fajny przepis
szyba 10.08.2011 18:24
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak