Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe kwiatuszki z marmoladą.

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 3 szklanki
masło 1 kostka
drożdże świeże 1/2 kostki
jajko 2
mleko ciepłe 125 ml
cukier 4 łyżki
cukier waniliowy 16 g
żółtko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe kwiatuszki z marmoladą.

Mąkę wsypujemy do miski.
Wkruszamy drożdże i wlewamy ciepłe mleko.
Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wlewamy do niego jajka utarte z cukrami ,a pod koniec wyrabiania stopione masło.
Wyrabiamy aż będziemy mieć lśniące ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Po tym czasie wyrabiamy raz jeszcze i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykrawamy foremką kształt kwiatka.
Na jeden kawałek - kwiatek nakładamy twardą marmoladę , przykrywamy drugim kwiatkiem i zlepiamy.
Układamy na blaszce posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i pieczemy w 180 stopniach C przez 30 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 04.09.2013 15:04
pycha ,nie tylko do kawki
Bernadeta1 19.03.2013 00:40
super ciasteczka
ben-ka 24.05.2012 00:26
drożdżowe,takie ciepłe to pychotka.
cooleczka 14.02.2012 17:40
fajne
IlonaAlbertos 24.11.2011 21:02
Jak dla mnie są super.
angelika14 26.10.2011 14:27
z chęcią bym sobie zjadła kawałeczek tych pyszności
barbara11561 19.08.2011 08:47
bardzo mi się podoba ten przepisik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak