Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sos beszamelowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 3 łyżki
masło 3 łyżki
mleko 0,5 l
Gałka muszkatołowa cała Prymat 0,5 sztuki
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: sos beszamelowy

Zetrzeć na tarce gałkę.

W rondlu rozpuścić masło, dodawać mąkę bardzo szybko mieszając, aby nie zrobiły się grudki.

Dolać do rondla stopniowo mleko wciąż mieszając.
Cierpliwości! Sos gęstnieje dość długo.
Do zgęstniałego sosu dodać gałkę, sól i pieprz.

* polecam dodać oregano i ciut koncentratu pomidorowego i podawać z makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak