Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort czekoladowy - biały

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajek 7
cukier 250 g
mąka pszenna 250 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Masa śmietankowa
kremówki 1/2 l
biała czekolada 30 dag
mleko 1/4 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy - biały

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, ubijać. Dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Wymieszać i wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem dużej tortownicy. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić i przekroić na pół.

Połamać białą czekoladę. Rozpuścić w ciepłym mleku. Wymieszać i ostudzić. ½ litra śmietany ubić i wymieszać z rozpuszczoną czekoladą.

Na jedną część biszkoptu wyłożyć połowę masy, a na nią położyć drugą część biszkoptu lekko dociskając. Na biszkopt wyłożyć resztę masy, a 3-4 łyżkami tej masy posmarować boki tortu. Tort udekorować. Schłodzić w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak