Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stroganow sojowy

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cebula 2 szt.
ogórek konserwowy
przecier pomidorowy 2 łyżki
musztarda 1 łyżeczka
smietana 18% 1/2 szklanki
olej 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 czubata łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
sos sojowy 2 łyżki
imbir do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
bulion warzywny 1 kostka
kotlety sojowe 2 (a la schabowe)

Przepis i sposób przygotowania na: Stroganow sojowy

Kostkę bulionową zalać 2 szklankami wrzątku, wrzucić kotlety sojowe i ugotować (10-15 minut).
Wyjąć z garnka, wystudzić i pokroić w paski. Bulion (jeśli nie wyparował zostawiamy).
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju.
Do bulionu (po kotletach) dodać litr wrzątku (odjąć 4 łyżki do innego naczynia), dodać cebulę i kotlety, wymieszać. W 4 łyżkach wrzątku rozmieszać mąkę i wlać. Zagotować i zmniejszyć ogień.
Poddusiść a następnie dodać sos sojowy, musztardę, koncentrat oraz przyprawy. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać.
Całość gotowania nie powinna przekraczac godziny.
Stroganowa podajemy jako \"zupę\", posypanego pokrojonymi ogórkami ew jako dodatek do ziemniaków, ryżu, makaronu sojowego (również z ogórkami)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak