Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa z kalarepy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalarepa 50 dag
kości 20 dag
włoszczyzna 25 dag
woda 2 l
mąka 3 dag
żółtko jajek 2 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: zupa z kalarepy

Z kości i warzyw ugotuj wywar.Kalarepę opłucz,obierz i wydrąż z niej specjalną łyżeczka małe kulki.Pozostałe części kalarepy dodaj do wywaru osól i gotuj do miekkości.Na przestudzonym wywarze ugotuj wydrążoną kalarepę.Resztki ugotowanej kalarepy przetrzyj przez sito i dodaj do zupy.Mąkę rozrób z połową szklanki zimnej wody.Zmieszaj z zupą i zagotuj.Żółtka utrzyj z masłem i dodaj pół szklanki gorącej zupy,wymieszaj,wlej do zupy i posól do smaku.Podawaj z groszkiem ptysiowym lub grzankami.Zamiast drążyć kalarepę możesz pokroić ją w kostkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak