Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana papryka- inaczej

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytrynka 1 szt
sól 1,5 lyzki
czosnek 1 zabek
papryka zielona 0,500 gr

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana papryka- inaczej

Papryke umyc, przekroic na pol wzdluz i ukladac w butelce plastikowej po wodzie mineralnej,jesli papryka jest zbyt gruba , to mozna przeciac ja na cztery, tak, aby zmiescila sie przez otwor butelki.
Wrzucic zabek czosnku , kawalek cytryny.Skladniki ukladac, az do wypelnienia butelki.Na samej gorze powinna byc czastka cytryny.
Teraz zalewamy woda z sola (na litr wody--1,5 lyzki soli, mozna dodac lyzeczke cukru, ktory tez konserwuje )
Woda zimna;Zakrecamy butelke i odstawiamy do fermentacji.

Obserwujemy,moze sie zdarzyc, ze na drugi dzien ubedzie wody, wiec nalezy ja uzupelnic;
Po kilku dniach papryka zmieni kolor, odstawic ja w chlodne miejsce;
Uwaga, kiedy bedziemy mieli ochote skosztowac, nalezy przygotowac sobie sloik, w ktory przelozycie papryke.
nalezy bardzo powoli odkrecac butelke, bo nagromadzony gaz moze Was skropic , jak szampan.
a, wiec odkrecamy powoli, wode zlewamy do sloika, a butelke przecinamy w polowie, aby moc wyciagnac papryka, ktora jest pyszna.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

elwal
elwal 23.01.2012 16:33
U mnie w domu podobnie kisiło się nie tylko paprykę, ale i ogórki, buraki, grzyby.
magduś83 04.01.2012 21:49
ciekawe:)
Justyna Jussstiii 08.10.2011 13:38
super
Justyna Jussstiii 08.10.2011 13:38
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak