Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczone ziemniaki z sosem jogurtowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 8 szt
jogurt naturalny 1 op
śmietana 1 łyżka
czosne\\ 4 zabki
cytryna 2 plastry
oliwa
papryka mielona
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczone ziemniaki z sosem jogurtowym

Piekarnik rozgrzać do 200 st c. Ziemniaki dokładnie umyć i wysuszyć. Przygotować kwadratowe kawałki folii aluminiowej tyle ile jest sztuk ziemniaków. Na każdym ułożyć po ziemniaku, skropić oliwą z oliwek.

Zawinąć folię i ziemniaki piec przez około godzinę, kilka razy obracać. Jogurt wymieszać z sokiem z cytryny, śmietaną i 2 łyżkami oliwy dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem. Odstawić sos do lodówki na 30 minut.

Gdy ziemniaki są już miękkie, przeciąć każdego na pół i naciąć w kilku miejscach od środka aby utworzyły się rowki. Ziemniaki polać częścią sosu, a folię zebrać w taki sposób, by góra ziemniaka była odsłonięta. Piec jeszcze przez około 10 minut, aby się lekko przypiekły.

Ziemniaki wyłożyć na talarze, polać resztą sosu i posypać papryką słodką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ElizaT 27.09.2012 10:48
extra
ajres 17.08.2011 22:29
super
Nina7 10.08.2011 11:03
Apetyczne ziemniaczki!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak