Cygańskie gołąbki

Cygańskie gołąbki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wieprzowe

    1/2 kg
  • ryż

    1 szk
  • kasza manna

    1/2 szk
  • jajka

    5 szt
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól i pieprz

    do smaku
  • koncentrat pomidorowy

    1 słoiczek mały
  • mąka do obtaczania

  • liść laurowy

    2 szt
  • ziele angielskie

    2 szt
  • śmietana słodka

    1/4 szk
  • mąka

    2 łyżki
  • kostka rosołowa

    3 szt
  • cebula

    1 szt
  • kapusta

    1 świeża
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso myjemy i mielimy razem z cebulą. Do miski przekładamy mięso, kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kaszę i ryż, dodajemy jajka, rozgnieciony czosnek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.

Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na oliwie z obu stron. Usmażone kotlety układamy w brytfannie, zalewamy wodą z rozrobionym koncentratem ( wody tyle aby całkowicie przykryła gołąbki), rozkruszamy kostki rosołowe, dodajemy liść i ziele angielskie i dusimy około 40 minut. Gołąbki zwiększą swoją objętość, więc w razie konieczności dolać wody, aby cały czas były zakryte płynem. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i zagęszczamy sos, zagotowujemy. Podajemy z chlebem.

SMACZNEGO.

Z tej ilości składników wychodzi około 35 sporych gołąbków.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Kate131

30.06.2011 08:34
przepyszne

darus

24.05.2011 14:26
ale smacznie wyglądają

ewelinapac

27.09.2010 13:48
aż ślinka leci

Matik

06.08.2010 12:09
sueper

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat