Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cygańskie gołąbki

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso wieprzowe 1/2 kg
ryż 1 szk
kasza manna 1/2 szk
jajko 5 szt
czosnek 1 ząbek
sól i pieprz do smaku
koncentrat pomidorowy 1 słoiczek mały
mąka do obtaczania
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 2 szt
śmietana słodka 1/4 szk
mąka 2 łyżki
kostka rosołowa 3 szt
cebula 1 szt
kapusta 1 świeża

Przepis i sposób przygotowania na: Cygańskie gołąbki

Mięso myjemy i mielimy razem z cebulą. Do miski przekładamy mięso, kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, wsypujemy kaszę i ryż, dodajemy jajka, rozgnieciony czosnek, 1 łyżeczkę soli i 1/2 łyżeczki pieprzu.

Wszystko dokładnie mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na oliwie z obu stron. Usmażone kotlety układamy w brytfannie, zalewamy wodą z rozrobionym koncentratem ( wody tyle aby całkowicie przykryła gołąbki), rozkruszamy kostki rosołowe, dodajemy liść i ziele angielskie i dusimy około 40 minut. Gołąbki zwiększą swoją objętość, więc w razie konieczności dolać wody, aby cały czas były zakryte płynem. Rozrabiamy mąkę ze śmietaną i zagęszczamy sos, zagotowujemy. Podajemy z chlebem.

SMACZNEGO.

Z tej ilości składników wychodzi około 35 sporych gołąbków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 30.06.2011 08:34
przepyszne
darus 24.05.2011 14:26
ale smacznie wyglądają
ewelinapac 27.09.2010 13:48
aż ślinka leci
Matik 06.08.2010 12:09
sueper

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak