Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

krokiety z kapustą i grzybkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapsuta kiszona 1 kg
grzyby suszone 25 dag
przyprawy do smaku
smalec 1/2 kostki
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziarenek
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: krokiety z kapustą i grzybkami

Podane wyżej składniki dotyczą farszu.

Ciasto:
1/ ok 1 l mleka;
2 / 2 jaja;
3 /ok 3 szkl mąki (szklanka = 250 ml);
4/ sól - płaska łyżeczka;
5/ cukier - łyżeczka;
6/ olej do smażenia
7/ bułka tarta- do optoczenia krokietów



Ciasto naleśnikowe - podane wyżej składniki na ciasto zmiksować. Można spróbować, czy jest dobrze przyprawione, wtedy daje nam to możliwość dosypania soli lub cukru. Na patelnię teflonową wlewamy kilka kropel oleju. następniee rozprowadzamy ciasto i smażymy z obydwu stron.

Farsz- grzyby suszone musimy dzieńwczesniej namoczyć w wodzie i gotować aby zmiekły. Kapustę kiszoną należy gdobrze wypłukać ( z kwasu ) i gotować, aż stanie się miekka- około 40 minut zapewne. Dodajemy do niej przyprawy Oczywiście gotujemy ja w garnku w ktorym znajduje się wyda lub wywar , który nam pozostałz gotujących się grzybków suszonych. Ugotowaną, miekką kapustę należy odcedzić dokładnie z wody, kwasu i pdrobno posiekać.

Cebulę nalezy pokroić, podsmażyć na smalcu ( 1/2 kostki). KApustę mieszamy z grzybami i dodajemy do cebulki i smalcu. W takiej postaci dusimy około 30 minut. Doprawić do smaku, solą i pieprzem czy przyprawą uniwersalną. Dlatego warto wcześniej farsz spróbować. Tak przygotowaną postać farszu rozmarowywujemy na cieście nalesnikowym.

Panierujemy w bułce i jajku i smażymy.
Ja oczywiscie jeszcze polewam ketchupem:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Botwinka 14.06.2013 15:08
dawno nie jadłam :(
mic 22.04.2013 20:53
prosze dla siebie
ziutula
ziutula 06.02.2012 16:19
ja tak takie krokiety i na zimno zjem ale z ciepłym barszczykiem...
Izabela28 19.12.2011 20:31
bardzo apetycznie wyglądają i na pewno też tak smakują:)
smakoszek 30.11.2011 11:44
Bardzo lubię

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak