Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi ruskie

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 80 dag
tłuszcz 3 dag
sól 1 łyżka
pieprz 3/4 łyzki
mąka 35 dag
jajko 1 sztuka
sól do smaku
woda 1/8 litra
masło 250 g 4 dag
Zioła prowansalskie suszone Prymat do smaku
cebula 3 sztuki
ser biały 20 (twarogowy)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi ruskie

Pierwsze 6 składnikow zaczynając od ziemniaków a koncząc na cebulce dotyczy nadzienia plus zioła znajdujace się na ostatniej pozycji ( troche namieszałam chyba )
Pozostałe dotyczą ciasta.


Ziemniaki należy obrać, umyć i ugotować. Następnie przepuścić przez maszynkę razem z serem. Dodać obraną, pokrojoną w kostkę i usmażoną na złoty kolor cebulę. Utrzeć dokładnie . Dodać sól, pieprz i zioła.

Mąkę przesiać na stolnice, wbić jajo, dodać sół, wodę i zgnieść ciasto oraz je starannie wyrobić. Podzielić na czesci , przykryć miseczką aby ciasto nie obsychało. Każda część wałkować dosyć cienko, wykrawać szklanką czy foremką krążki o średnicy około 5 cm.

Formować pierożki ( za pomocą szklanki zrobić formę) Na środek krążka położyć łyżeczkę farszu Skleić boki, tak żeby się nie rozklejały, gdyż grozi to rozwaleniem się pieroga , jego rozgotowaniem podczas gotowania. Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką lub sicie.
Zagotować osoloną wodę w dużum garnku, rondlu. Na wrząca wodę wrzucać partiami pierogi, zamiszać łyżką. Wybierać łyżką cedzakową, wyłożyć na półmisek ( nie jeden na drugi, tylko obok) . Polać tłuszczem.

Można jeść polane słoniną. Ja jednak wolę ketchupem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 10.03.2014 21:57
bardzo lubie
Aneta41 05.04.2012 17:20
moje ulubione!!!
Wacław 22.12.2011 14:16
lubie takie !
magical66 11.11.2011 20:03
smaczne
pacpaw 28.10.2011 19:40
moja Dziewczyna za nimi przepada
irenka 11.09.2011 21:43
pycha,ja też uwielbiam
Emiliozo 13.08.2011 20:51
moje ulubione
Ewelina47 12.08.2011 20:15
uwielbiam, a jeszcze odsmażone na patelni, mniamm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak