Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi z kwaszonej kapusty

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 35 dag
jajko 1 sztuka
woda 1/8 litra
kapusta kiszona 120 dag
cebula 10 DAG
tłuszcz 4 DAG
tłuszcz 4 (do polania)

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z kwaszonej kapusty

pierwsze 4 składniki to na ciasto
ostatnie 3 składniki na farsz


Kapustę nalezy gotować w bardzo małej ilości wody 30 minut i odparować. Cebulkę obrać, pokrajać w drobną kostkę. Następnie usmażyć na jasnozłoty kolor.
Miekką kapustę odcisnąć mocno przez ściereczkę albo worecek płcienny. Przepuścić przez maszynkę lub posiekać. Kolejno dodać cebulkę z tłusczem. Jeżeli ktoś lubi dodać pieprz, wedle potrzeby sól i wymieszać.

Zagnieść wolne ciasto na pierogi . Formować pierożki ( za pomocą szklanki zrobić formę) Na środek krążka położyć łyżeczkę farszu Skleić boki, tak żeby się nie rozklejały, gdyż grozi to rozwaleniem się pieroga , jego rozgotowaniem podczas gotowania. Zlepione pierogi układać na deseczce posypanej mąką lub sicie.
Zagotować osoloną wodę w dużum garnku, rondlu. Na wrząca wodę wrzucać partiami pierogi, zamiszać łyżką. Wybierać łyżką cedzakową, wyłożyć na półmisek ( nie jeden na drugi, tylko obok) . Polać tłuszczem.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zuzanna_z 30.04.2012 14:13
pycha
mic 28.03.2012 19:48
ostatnio jadlem w wigilie
mirosława4 18.03.2012 10:26
smaczne
kanu83 23.02.2012 20:30
pycha
kate.500 08.09.2011 08:45
pysznosc
Lidia6 08.09.2011 08:33
pychotka
iga2 03.09.2011 20:01
uwielbiam
Ewelina47 13.08.2011 21:28
mniam z tłuszczykiem i skwareczkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak