Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Wiśniowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier waniliowy 4 łyżeczki
jaja 3 sztuki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
mleko 100 ml
aromat cytrynowy 1/3 buteleczki
mąka pszenna 20 dag
masło 15 dag
cukier puder 15 dag
wiśnie bez pestek 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Wiśniowe

Formę (średnica 24 centymetry) posmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Z jaj oddzielić żółtka od białek. Masło lub margarynę rozetrzeć na jednolitą masę i stopniowo dodawać cukier puder, cukier waniliowy, żółtka i aromat cytrynowy. Do ciasta dodać przesianą mąkę, mleko i całość mieszać przez 3 minuty mikserem. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą.
Ciasto nałożyć do formy. Na wierzchu ułożyć wydrylowane wiśnie lub inne owoce np. jabłka, truskawki, maliny, porzeczki, poziomki, agrest, rabarbar... Piec 45 minut w temperaturze 170 stopni C. Po przestudzeniu ciasto posypać przesianym cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Robert10 09.08.2011 13:31
ciasta z wiśniami są przepyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak