Przepis i sposób przygotowania na: pierogi z pieczarkami, wątróbką i warzywami
Do wody wrzucić obrane warzywa (pora pokrojonego w mniejsze kawałki), dodać przyprawy w ziarnach z liściem laurowym, posolić- gotować do miękkości warzyw.
W trakcie gotowania warzyw, wątróbkę umyć, osuszyć, doprawić pieprzem- usmażyć na oleju, ostudzić, w międzyczasie obrać cebule, pokroić w piorka/kostkę, pokroić pieczarki w kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnie posmarowana olejem (może być ta sama, na której wcześniej usmażyliśmy wątróbkę, może być inna),najpierw delikatnie zeszklić cebule, a po chwili dodać pieczarki, razem podsmażyć kilkanaście minut, pozostawić do ostygnięcia.
Wykonać swoje ulubione ciasto pierogowe, ** zostawić do odpoczęcia, (po wystygnięciu składników farszu- zmielić wszystko w maszynce- i gotowy farsz doprawić solą, zmielonym pieprzem i majerankiem, Farsz nakładać do pierożków, ugotować- podawać polane np. stopionym masłem