Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Frytki chińskie

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1\\2 kg
pieprz turecki 1 strąk
cebula 1 łyżka
olej 4 łyżki
sos sojowy 1 łyżka
sól 1\\2 łyżeczki
ocet 1 1\\2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Frytki chińskie

Umyte ziemniaki i obrane pokroić w plastry a potem w słupki , wlać olej olej na patelnię rozgrzać i włożyć najpierw pieprz turecki i smażymy 15 sek i potem dodać cebulę poszatkowaną . Smażymy 30 sekund wyjąć łyżką cedzakową cebulę i strąk pieprzu . Ziemniaki dodać do oleju w którym uprzednio smażyła się cebula i pieprz posypać przyprawą do ziemniaków i smażyć 3 minuty , wlać sos sojowy , ocet i posolić . Ostrożnie mieszając smażyć 1 minutę , potem wyjmujemy ziemniaki odsączamy na czystej ściereczce i przekładamy na gorący talerz. Możemy podawać z ryżem na sypko.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak