Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galaretka mleczno - waniliowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1,25 litra
śmietana gęsta 1 szklanka
cukier 1,5 szklanki
wanilia 2 laski
żółtko jajek 2 szt
Żelatyna wieprzowa Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Galaretka mleczno - waniliowa

Litr mleka zagotować z rozciętymi wzdłuż laskami wanilii, ostudzić, przecedzić, dodać śmietankę i wymieszać. Żelatynę wymieszać z pozostałym zimnym mlekiem, podgrzewać do czasu aż się rozpuści nie dopuszczając do wrzenia. Żółtka utrzeć z cukrem i dodać do gorącego mleka z żelatyną, intensywnie mieszać, aby żółtka się nie ścięły i powstała jednolita masa. Pozostawić do ostudzenia. Następnie wszystko razem wymieszać. Formę opłukać zimną wodą wlać galaretkę i schłodzić w lodówce. Przed podaniem można przybrać świeżymi owocami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

fotoviderek 26.05.2013 07:03
Świetny deser :)
barbara11561 07.02.2012 11:20
pyszny deserek
rzenia15 31.10.2011 19:32
musi byc smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak