Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ananasek pod galaretką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt 1 szt.
ananas 1 puszka
mleko 100 ml
sok z cytryny 1 łyżka
woda 3/4 szkl.
cukier 1 łyżka
galaretka cytrynowa 1 szt.
galaretka truskawkowa 1 szt.
czekolada gorzka 40 g
Żelatyna wieprzowa Prymat
bita śmietana 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Ananasek pod galaretką

Ananasy odsączyć. Na zimnym soku z ananasów (powinna być 1 szklanka) ubić śnieżkę. Na 200ml mleka ubić druga śnieżkę. Wymieszać. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szkl. gorącej wody. Doprawić sokiem z cytryny do smaku. Zimną żelatynę połączyć z pianką ananasową.
Poncz: Wymieszać wodę, sok z cytryny i cukier.
Połowę biszkoptu nasączyć (zostawić kilka łyżek na wierzch). Ananasa pokroić w kostkę (pół puszki) i ułożyć na biszkopcie. Następnie wyłożyć piankę ananasową (3/4 części) i wstawić do lodówki żeby troszkę stężała.
Każdą z galaretek rozpuścić wg przepisu na opakowaniu. Piankę z ananasem przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć i posmarować resztą (1/4 części pianki). Gdy galaretki zaczną tężeć wylać je na piankę ananasową.
Kostki czekolady wrzucić do małego foliowego woreczka, umieścić w garnuszku z gorącą wodą, podgrzewać aż do rozpuszczenia czekolady, odciąć mały rożek i polewać ciasto, tworząc esy-floresy;

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rutynka 31.08.2012 12:38
pyszne ciacho;)
rutynka 31.08.2012 12:38
pyszne ciacho;)
madi356 10.08.2011 18:04
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak