Róże karnawałowe

Róże karnawałowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    25 dag
  • masło

    1 łyżka
  • cukier

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jajka

    2 szt
  • żółtka

    2 szt
  • sól

  • spirytus

    1 łyżka
  • smalec

  • cukier puder

  • konfitury

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, proszek do pieczenia, jajka, żółtka, szczyptę soli i spirytus, szybko zagnieść ciasto. Cienko je rozwałkować, wykrawać po 3 krążki różnej wielkości. Każdy krążek ponacinać na obwodzie w 5 miejscach, środek posmarować roztrzepanym białkiem i posklejać róże.Smażyć na głębokim gorącym smalcu,układając róże \"do góry nogami\", jak się zrumienią obracać. Po wyjęciu osączyć z nadmiaru tłuszczu, nałożyć do środka konfitur i posypać cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat