Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż curry

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szkl.
czosnek 2 ząbki
cebula 1 szt.
woda 2 szkl.
olej 2 łyżki
Przyprawa curry orientalna Prymat 2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
Imbir mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż curry

Rozgrzewamy olej na patelni. Cebulę kroję w pół-talarki i wrzucam na patelnię. Musi się ładnie przyrumienić. Dodaję przeciśnięte przez praske ząbki czosnku. Potem wsypuję ryż,czekam aż stanie się lekko przezroczysty. Następnie wlewam 2 szklanki wody, dodaję przyprawy. Następnie patelnie przykrywam pokrywką i zostawiam na małym ogniu na ok.25 minut. Co jakiś czas mieszam. Ryż wchłania płyn, nabiera żółtego koloru, robi się co raz bardziej sypki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak