Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania z dynią

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miąższ dyni 1 kg
oliwa 100 ml
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
sól do smaku
pieprz
biały ser 25 dag
mleko 100 ml
beszamel
masło 1 łyżka
mleko 350 ml
płaty lazani szpinakowej 1 opakowanie
sól
pieprz
parmezan starty 1-2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania z dynią

Dynie kroimy i wrzucamy do rondla na rozgrzanej oliwie.
Dusimy pod przykryciem na małym ogniu około 35 minut.
Mieszamy często by nie przywarło do dna. Przyprawiamy paprykę ,gałką i sola oraz pieprzem.
Dodajemy ser ,mieszamy i zestawiamy z ognia.
W rondelku topimy masło i mieszając dosypujemy mąkę tak by niepowstały grudki.
Powoli dolewamy mleko aż powstanie gęsty sos.
Przyprawiamy do smaku.W sporym naczyniu żaroodpornym układamy warstwa,i: lazanie,masę ,lazanie ,masę i znów lazanie .
Na wierzch wylewamy 100 ml mleka
.Pieczemy 10 minut w temp.180* C .
Wyjmujemy ,nakładamy beszamel i zapiekamy kolejne 10 minut.
Posypujemy serem przed podaniem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 14.12.2012 09:01
ciekawy przepis
ben-ka 18.06.2012 09:33
z dynią nie robiłam.
zdzislawa2 20.03.2012 15:17
ekstra
barbara11561 18.11.2011 10:28
nie jadłam takiej
IlonaAlbertos 13.11.2011 17:22
Ciekawy pomysł, takiej jeszcze nie jadłam.
IlonaAlbertos 13.11.2011 17:22
Ciekawy pomysł, takiej jeszcze nie jadłam.
Izabela28 23.08.2011 21:39
fajny przepis;)
suzana 08.08.2011 15:23
pychota

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak