Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pełnoziarnista pizza ze szpinakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki pełnoziarnistej 1,5 szklanki
oliwa 1 łyżka
sól jodowana 1 szczypta
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 szczypta
oregano 1 łyżka
świeże oregano 7 gałązek
świeży szpinak 70 g
serek Arla z czosnkiem i pietr 100 g
pomidorki koktajlowe 6 szt
pomidor 2 szt
czosnek 1 ząbek
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat 1/2 łyżeczki
drożdże suche 1/2 opakowania

Przepis i sposób przygotowania na: Pełnoziarnista pizza ze szpinakiem

Szpinak myjemy i osuszamy. Mąkę mieszamy z drożdżami, oliwą i 3 łyżkami ciepłej wody. Doprawiamy i wyrabiamy ciasto około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut. Blachę do pizzy nacieramy oliwą, aby pizza nam nie przywierała.

Ciasto nakładamy na blachę i odstawiamy jeszcze na 10-15 minut. po tym czasie nacieramy je sosem i posypujemy suszonym oregano. Układamy szpinak, pokrojone pomidorki i ser Arla.

Pieczemy aż się ciasto pizzy lekko przyrumieni. Podajemy ze świeżymi listkami oregano.
Sos do pizzy - przygotowanie :

Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomidory, bez skórki kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy blenderem. Dodajemy oliwę i doprawiamy do smaku. Można też użyć pomidorki z puszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jasiek 09.05.2014 12:51
wygląda dietetycznie
adam1f 16.06.2012 01:58
dobra
Jolanta40 29.02.2012 18:57
dziękuję :)
agnieszkalider 28.02.2012 21:56
Rewelacja!
Emilia22 08.08.2011 10:25
świetna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak