Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto czekoladowe z serem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 5 szt.
mąka pszenna 100 g
gorzka czekolada 200 g
masło 200 g
cukier 170 g
cukier waniliowy 1 szt.
płatki migdałowe 2 łyżki
polewa czekoladowa 1/2 szkl.
twaróg 500 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowe z serem

Czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w metalowej miseczce, ustawionej na garnku z gotującą się wodą. Odstawiamy na kilkanaście min., żeby masa ostygła, ale nie stężała. Masło ucieramy z 90g cukru i cukrem waniliowym. Dodajemy powoli 3 jajka (po jednym cały czas ucierając) i rozpuszczoną czekoladę. Łączymy powstałą masę z mąką. Ser ucieramy z pozostałymi dwoma jajkami i resztą cukru. dodajemy aromat waniliowy.
Na blaszkę (wyłożoną papierem do pieczenia) o wymiarach ok. 20 na 25 cm wykładamy 2/3 porcji czekoladowego ciasta, na nie - warstwę z białego sera. Na wierzch znów kładziemy łyżką ciasto czekoladowe w kilku miejscach - delikatnie mieszamy je łyżką z serową masą, tworząc esy-floresy. Pieczemy w temp. 175 st. przez ok. 50 min.
Dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałowymi.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 13.08.2012 20:38
smak mnie ciekawi
1j1o1l1a1 08.08.2011 12:35
smakowite ...mniam...:)
Gosia40 08.08.2011 11:23
Musi rewelacyjnie smakować:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak