Miękką margarynę porozcierać z mąką. Następnie dodać cukier oraz śmietanę. Rozbić 2 jaja, oddzielić białka od żółtek. Do miski z margaryną, mąką, cukrem oraz śmietaną dodać żółtka i z takiej zawartości zagnieść ciasto. Następnie, gdy ciasto będzie już jednolite, uformować je w spłaszczoną kulę, włożyć do woreczka i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu ciasto wyciągnąć z woreczka, położyć na stolnicy i dokładnie rozwałkować. Ciasto powinno mieć grubość około 0,5 cm. Przygotować blachę do pieczenia. Natrzeć ją tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wyłożyć ją dokładnie przygotowanym ciastem. Gotowe ciasto wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika i piec przez około 12-15 minut. Odstawić do wystudzenia. Rozbić kolejne 2 jaja i oddzielić białka od żółtek. Do miski dodać 2 białka i pozostałe 2, które pozostały po oddzieleniu żółtek potrzebnych do ciasta. Białka ubić z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna, należy umieścić ją na upieczonym cieście. Porozcierać równomiernie łyżką. Ponownie wstawić do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika i piec przez około 16-18 minut. Maliny i borówki wypłukać pod bieżącą wodą, oczyścić, jeśli będzie taka potrzeba. Dokładnie osuszyć z nadmiaru wody. Po wyciągnięciu gotowego ciasta z piekarnika, maliny i borówki poukładać na bezie wedle uznania. Ułożenie może mieć charakter losowy, bądź też przeplatany. Można także zrobić połowę ciasta z samymi malinami, a drugą z borówkami. Osobiście polecam wersję przeplataną.
Smacznego ;)