Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto tortowe migdałowe z esencją rumu

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 8 sztuk
cukier 200 gram
mąka 2 łyżki
biszkopty podłużne 300 gram
masło 300 gram
bita śmietana 2 szklanki
starta skórka z cytryny do smaku
sól do smaku
galaretka truskawkowa 1 opakowanie
mielone migdały 100 gram
płatki migdałowe 100 gram
wiórki skórki pomarańczowej do ozdoby
laska wanilii 1 sztuka
sok z pomarańczy 1 szklanka
rum 5 łyżek
białe wino 3/4 litra
sok z cytryny 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto tortowe migdałowe z esencją rumu

Rozbić 2 jaja i oddzielić białka od żółtek. Białka następnie ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i sól (około 2 łyżki cukru). W drugiej misce zmiksować żółtka z mąką. Następnie dodać do nich ubitą pianę z białek. Delikatnie zmiksować wszystko razem. Na koniec dodać skórkę cytryny i wymieszać. Przygotować tortownicę. Nasmarować ją tłuszczem i lekko posypać mąką, aby ciasto nie przywarło. Następnie umieścić w niej wcześniej przygotowane ciasto. Wstawić do rozgrzanego do 210 stopni piekarnika i piec przez około 13 minut. Po upieczeniu rozpiąć tortownicę i wyciągnąć upieczone ciasto. Położyć je na dużym talerzu, bądź ozdobnej tacce. Patelnię posmarować delikatnie tłuszczem, wstawić na ogień, wsypać mielone migdały i delikatnie je podprażyć, aż osiągną złotobrązowy kolor. Przesypać do miseczki i odstawić. Następnie przygotować garnek. Wlać do niego sok z cytryny i pomarańczy, wino oraz 4 łyżki cukru. Całość zagotować, a następnie dolać rum. Pogotować jeszcze z minutę, po czym zdjąć z ognia i odstawić w celu ostudzenia. Rozbić 2 jaja, następnie rozdzielić białka z żółtkami. Do miski dodać żółtka. Następnie dodać także do tej miski kolejne 4 jajka, ale w całości (białka+żółtka), dodać również 150 gram cukru. Wanilię zetrzeć i również dodać do miski. Całość ubić, najlepiej na parze. Następnie do kolejnej miski dodać miękkie masło, lekko je rozetrzeć. Stopniowo dodawać przed chwilą ubitą masę i całość ucierać. Na koniec dodać mielone (lekko podprażone) migdały. Wymieszać. Rozpuścić galaretkę według przepisu znajdującego się na opakowaniu. leżący na talerzu biszkopt skropić 1/2 szklanki wcześniej przygotowanego ponczu (sok pomarańczowy, cytrynowy, wino, rum, cukier). Następnie rozsmarować na nim 1/3 przygotowanego kremu (tego z mielonymi migdałkami). Następnie na wyłożonym kremie rozłożyć warstwę podłużnych biszkoptów, które także nasączyć pozostałą już ilością ponczu. Nałożyć warstwę kremu i zalać połową przygotowanej i ostudzonej galaretki. Ponownie ułożyć warstwę kremu a później biszkoptów i zalać je pozostałą częścią galaretki. Tak przygotowane ciasto odstawić na 3 godziny w chłodne miejsce. Po upływie tego czasu boki cista posmarować większą połową bitej śmietany i obsypać płatkami migdałów (przed tym faktem można je również podsmażyć na patelni, będą bardziej kruche i złote). Pozostałą część bitej śmietany włożyć do szprycy i wyciskając ją z niej na wierzchu ciasta stworzyć kratownicę (z prostych pasków, przecinających się). Następnie wierzch ciasta posypać przygotowanymi wiórkami skórki pomarańczowej. Odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny.

Smacznego ;)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krystyna330 10.07.2013 09:23
uwielbiam takie jedzonko
eliza135 26.10.2012 19:02
palce lizać
Margo1 09.01.2012 07:20
przepyszne
Margo1 09.01.2012 07:20
przepyszne
Iwona45 04.01.2012 10:00
pycha
Natalia40 10.10.2011 22:19
super
Kate131 15.08.2011 08:14
pyszności
olivka 13.08.2011 08:59
lubie migdały, musi byc smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak